KATERA DELA SO PRIMERNA ZA UOKVIRJANJE IN NA KAJ MORAMO BITI POZORNI, KO JIH UOKVIRJAMO

02/15/2021
--Prazen--

FOTOGRAFIJE

Pri uokvirjanju fotografij je zelo pomembno, da uporabimo paspartu, s katerim ločimo fotografijo od stekla. S tem preprečimo, da se fotografija zalepi na steklo in se poškoduje. S tem preprečimo, da se fotografija zalepi na steklo in se poškoduje. Fotografije je potrebno tudi kaširati, saj se brez kaširne pene fotografija v okvirju zaradi vpliva zračne vlage sčasoma naguba. Uporabljamo kašrno peno za suho lepljenje, ki ima enostransko samolepljivo folijo. Za uokvirjanje fotografij lahko uporabimo široko paleto letvic.

OLJNE SLIKE

Oljnih slik nikoli ne zasteklimo, saj bi s tem izgubile svoj čar. Običajno jih uokvirjamo z lesenim paspartujem, saj je lepenkastega zaradi odsotnosti stekla veliko težje čistiti in vzdrževati. Ker so platna v večini napeta na slepi okvir, izberemo okrasno letvico z globokim robom, da se slepi okvir ne bo dotikal stene, ko boste končni izdelek izobesili. Hrbet oljnih slik pustimo odprt, da lahko platno diha.

GRAFIKE

Pri uokvirjanju grafik uporabljamo paspartu in jih vedno zasteklimo. Dobro je, da se okrog grafike pusti beli rob. Paspartu pri grafiki izdelamo tako, da naredimo enako širok razmik na zgornji, levi in desni strani, spodaj pa razmik podaljšamo in pustimo podatke o delu bolj vidne. Izbiramo med okrasnimi letvicami čistih linij.

PASTELI

Pasteli so zelo nežni izdelki, zato temu primerno izbiramo tudi okvirje in paspartuje. Pri pastelih je paspartu obvezen, ker z njim preprečimo neposreden stik s steklom in s tem preprečimo poškodbo dela. Pred uokvirjanjem pastelov priporočamo, da jih poškropite s fiksirjem, saj s tem preprečite, da bi prah padal na notranji rob paspartuja.

AKVARELI

Tudi pri akvarelih vedno uporabimo paspartu in jih zasteklimo. Če avtor ne naslika umetniškega dela po celem akvarelnem papirju, pustimo bel rob papirja okrog dela viden in ga ne zakrijemo s paspartujem. Akvareli se težko uokvirjajo, saj postane akvarelni papir deformiran (zmečkan, valovit) in se ne prilagaja paspartuju. Zato v nekaterih primerih priporočamo kaširanje na kaširno peno, da s tem postopkom delo poravnamo.

PLAKATI

Pri uokvirjanju velikih dimenzij paspartuja ne uporabljamo, zaradi omejitve v velikosti paspartujev. Plakate lahko zasteklimo, ali pa tudi ne. Če plakat zasteklimo, moramo uporabiti masivnejšo okrasno letev, da bo okvir zdržal težko stekla. Če pa se odločimo, da ga ne bomo zasteklili, moramo plakat obvezno kaširati na kaširno peno. Zaradi odsotnosti stekla je teža manjša in lahko uporabimo tudi tanjšo okrasno letvico. Manjše formate lahko uokvirimo kot grafike ali akvarele.

GOBELINI

Gobelini se praviloma uokvirjajo v masivne okvirje z globokim robom, saj jih moramo predhodno napeti na slepi okvir, enako kot olje slike. Priporočamo, da pred začetkom šivanja gobelin napete na slepi okvir in s tem olajšate delo sebi in tistemu, ki vam ga bo kasneje uokviril. Pri uokvirjanju gobelinov uporabimo leseni paspartu, pri manjših formatih pa lahko tudi lepenkasti paspartu. Gobeline je potrebno zastekliti, saj so izdelani iz volne in ni primerno, da jih prepustimo vplivom okolja.

RELIEFNI PREDMETI

Da jih lahko uokvirimo pod steklo, moramo uporabiti različne kombinacije letvic oz. paspartujev, da zagotovimo primerno razdaljo med steklom in predmetom.

Komentarji

Ne najdem nobenih objav

Napiši mnenje